Kostplanering för idrottare och idrottslag

Ett schema för maten integrerad med träningsschemat förbättrar möjligheterna till önskad utveckling och resultat

Kostråd för dig som idrottar

Individuell kostrådgivning och coachning för dig som är aktiv idrottare. Vi utgår från nuläget med sikte på de idrottsprestationer som ska uppnås. För yngre idrottare ges kostråd i samråd med föräldrar och tränare. Inyang Eyoma Bergenstråle är nutritionist/näringsfysiolog med expertkunskaper inom idrottsnutrition och har hjälpt många elitidrottare inom olika landslag och i allsvensk fotboll (AIK fotboll, herrar). Hon har i många år varit idrottsnutritionsrådgivare åt Riksidrottsförbundet.

SISU idrottsutbildare är en organisation där Inyang föreläser för idrottslag inom breddidrotten

Gör en kostplanering för säsongens träningspass och tävlingar

För att en idrottare ska utvecklas på bästa sätt under försäsong, tränings- och tävlingsperioder behövs rätt mat i rätt mängd och vid rätt tid.

Utifrån den enskilda idrottaren eller lagets planerade träningar och tävlingar/matcher görs en analys av de/den aktivas energi- och näringsbehov. Hänsyn tas till idrottsgren, ålder och kön. Därefter fastställs ett kostschema som på bästa sätt stödjer idrottaren i utövningen av sin idrottsgren och fungerar praktiskt i idrottarens vardag. Kostschemat är ett ovärderligt verktyg för idrottsledare och enskilda idrottare i planering och genomförande av sina aktiviteter.

Vi planerar både matens innehåll och tidsintervallerna mellan måltider så att idrottare kan använda sitt främsta redskap, kroppen och den mentala kapaciteten på bästa sätt.

Vi hjälper er även med föreläsningar, styrning och planering av maten under säsongens olika faser samt vid resor och träningsläger.

Beställning och koordinering av maten vid tävling och läger

Laget får hjälp med beställning av mat utifrån framtaget kostschema. En koordinering av måltider med tränings-, tävlingstider och andra aktiviteter görs för att de aktiva ska kunna prestera maximalt och få ut det mesta av turneringar och läger. Bra planering innebär väl investerade pengar med högre matkvalitet och oftast även bättre priser.

Erfarenheter

Inyang Eyoma Bergenstråle har ansvarat för kostplanering för landslagen i innebandy, orientering samt AIK fotbolls A-lag för herrar säsongen 2008 (året därpå vann de både Allsvenskan och svenska cuppen).

”Vi har under säsongen 2009/10 haft ett samarbete med Inyang gällande kostfrågor, kostplanering och kostföreläsningar.
Inyangs arbete med våra två damlandslag inför deras respektive VM är vi mycket nöjda med. Det slutade i VM-guld för bägge, och en av bitarna som spelade stor roll var den kostplanering och kontakt med hotellen som Inyang genomförde.